Здравословният начин на живот предпазва гърдите ви

Съвети как да понижим риска от рак на гърдата

Когато говорим за рак на гърдата и млади жени, има една добра и една лоша новина, обясняват учените. Добрата е, че вероятността младите жени да бъдат засегнати е много по-малка, а лошата – ако това стане, болестта може да бъде много по-агресивна. 
Здравословният начин на живот може да защити гърдите. А ето и какво е важното, за да се намали рискът от развитие на рак на гърдата.
Трябва да поддържате здравословно тегло. Когато то е над нормата, рискът от развитие на опасното заболяване се повишава, а шансовете за оцеляване намаляват. 
Физическата активност в никакъв случай не е маловажна. Целта е да се упражнявате в продължение на 45 – 60 мин. пет дни в седмицата. Редовните тренировки могат да предотвратят заболяването, тъй като подсилват имунната система, предпазват от затлъстяване и понижават нивата на естрогена и инсулина. 
Консумирайте по-малко алкохол. Редица проучвания сочат, две питиета на ден могат да повишат риска от развитие на онкологичното заболяване с 21%. Опитайте да замените виното с прясно грозде. Ресвератролът е вещество, което се открива в обвивката на тъмните сортове грозде и може да помогне за понижаване нивата на естрогена. По този начин се понижава рискът от развитие на онкологичното заболяване.
Консумирайте повече зеленчуци. Хранителният режим, с ниско съдържание на мазнини, също понижава риска от развитие на заболяването. Когато обаче се добавят повече зеленчуци към него, като броколи и зеле, може да си осигурите дори и по-голяма степен на защита. 
Тези зеленчуци съдържат сулфорафан, за който се смята, че помага за предотвратяване разпространяването на раковите клетки. Препоръчително е да се консумират в суров вид.

puls.bg