5 гръцки села, потомци на изселници гостуваха на Царево

Животът

14-10-2014, 10:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме празника на Света Петка

Техните корени са от Бродилово и Кости

Хора от пет гръцки села, организирани от Културнa асоциация на траките в Мелики "Кости”, потомци на преселнците от Кости и Бродилово посетиха Царево.

Повод за посещението бе отбелязване на 100 години от преселване на гръцката общност от Кости и Бродилово в Мелики 1914 – 2014 и отслужване на панихида за починалите им предци. Официални представители от Гърция бяха кметът на гр.Мелики Александрос Акритидис, председателят на Асоциация „Кости” Атанаси Копацарис и други.

На среща между кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев и официалните представители от гръцката група бяха обсъдени възможностите за реализиране на съвместни проекти и идеи. Домакини и гости  изразиха своята радост от продължаващите взаимоотношения между двете общности и своята увереност, че тези приятелски отношения ще продължат и за в бъдеще. Гостите благодариха за топлото посрещане и задоволство от това, че виждат голяма промяна в общината като цяло и в частност селата Кости и Бродилово. Кметът на общината връчи подарък на всеки един от официалните представили, а те от своя страна му подариха плакет с лика на Александър Македонски.

В рамките на три дни делегацията посети село Българи, където видяха конака, църквата „Св.Св. Константин и Елена”, разгледаха новия музей на нестинарството и се насладиха на кадри от първият  3D документален филм за нестинарството „Стъпки в огъня”. Посетиха село Бродилово, гр.Ахтопол и село Резово, където разгледаха местните забележителности. По време на престоя си посетиха и музея в гр.Царево, разгледаха златното и сребърното съкровище от Синеморец, най-богатата колекция от пафти и накити в България, гостуваща в музея и изложбата, представяща събитията от Преображенското въстание.