ВенЗи сади магнолии на ул. "Кап. Райчо"

Мисия Пловдив

14-10-2014, 11:37

Снимка:

Радосвета Бочукова

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

На мястото на бивше бунище между Евмолпия и Гранда

Редки дръвчета ще бъдат засадени утре на ул. "Капитан Райчо" между търговските центрове "Евмолпия" и "Гранд". Залесителната акция е на общината и БГ радио. Приготвени са лирово дърво, бяла и розова магнолия, туя, смарагда и други красиви видове.

Градината почти изцяло е завършена от кметството на район "Централен". Досега на това място беше сметище. Теренът бе продаден на частна фирма преди 10 години и пустееше. В последствие общината води дело за него и спечели в съда.

Залесяване с дървесни видове и цветни храсти ще направят кмета Георги Титюков и ВенЗи в 11,00 часа.  В него ще се включи и Петър Зехтински – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи българският хип-хоп и R'n'B изпълнител ВенЗи.

В залесяването на растенията, сред които вечно зелена магнолия, веймуров бор, сребрист смърч, кавказка ела, илекс олям, лагерстремия, туя смарагда, кълбовидна жълта туя, кълбовидна сива туя, лирово дърво, ще се включат представители на пивоварна „Каменица“, компания Пърпълбиърд“, ОП „Паркове и градини“ и доброволци.

Поканени са и живеещите в съседство граждани, както и учениците от близките училища – СОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ „Душо Хаджидеков”.

Работата по завършването на обекта продължава, информира кмета Титюков. Вече е монтирано детското съоръжение с пързалка, клатушка, люлка и пясъчник. До края на седмицата предстои да се положи противоударната настилка. Посадени са и растенията в мини ботаническата градина по ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) на тема: „Обичам природата и аз участвам”. Растенията, засадени по проекта, са екзотични, но отговарят на българските климатични условия и включват: палма вид трахикарпус, аурокария, вистария, текома, скална роза, пълзяща хвойна, химонантус, шарена юка и др..

Предстои и закупуването и монтирането на 16 броя градински пейки. А за любителите на мисловните и занимателни игри е предвидено да бъде сложена и специално предназначена гранитна маса за шах и табла.