Археолози разкриха голяма църква на хълма Трапезица

Мисия

14-10-2014, 14:03

Снимка:

wikimapia.org

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

25 000 лева за археологическо проучване на 4 обекта на Трапезица

Откриха най-голямата кръстокуполна средновековна църква от времето на Второто българско царство

Старата столица Велико Търново отново е с уникална археологическа находка. При разкопки на историческия хълм Трапезица изследователи разкриха най-голямата кръстокуполна средновековна църква от времето на Второто българско царство. Предполага се, че църквата е от средата на 13 век, предаде Нова телевизия.

При разкопки в югоизточната част на царския хълм Трапезица археолозите попадат на прецизно обработени камъни, подредени в точни редове. Учените твърдят, че това е част от 19-ата църква на хълма, с внушителни за времето си размери.

„Дължината й е около 17 метра, ширината й е около 9 метра, което я прави една от най-големите, ако не е и най-голямата църква на Трапезица. Надяваме се, през следващия археологически сезон да установим строителната хронология, точния план на църквата и най-важното - евентуално зидани гробници в нейния притвор така, както е в съседната от север църква номер три”, обяснява археологът доц. д-р Мирко Робов.

През изминалия археологически сезон учените разкриха на хълма и масивна варовикова колона. Година по-късно се оказва, че тя е част от новоразкритата кръстокуполна църква. Предполага се, че в храма има ценни находки в запазени гробници, тъй като за щастие, църквата е останала непокътна от иманяри.

„Ние се намираме на едно място, което е видимо откъм най-натоварения посетителски маршрут на Царевец, тоест площадът пред Царевец и подхода към двореца и патриаршията, тоест, разкриването и експонирането на архитектурни паметници тук обогатява в значителна степен историческия пейзаж на столично Търново”, допълва археологът доц. д-р Мирко Робов.

Археолозите проучват древния феодален ансамбъл на хълма Трапезица от 2007 година.Комплексът е с внушителните 3000 квадратни метра, до момента са разкрити няколко средновековни църкви, зидани гробници, както и десетки предмети, монети и бижута от времето на братята Асен и Петър.