One Design Week гостува на Русе с изложбата „Нова българска типография”

Мисия

14-10-2014, 15:27

Снимка:

художествена галерия

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Награждават победителите във фотоконкурса „Запази духа на Русе”

Наградена русенска етноложка

Изложба и лекция на Кирил Златанов

На 15 октомври от 18 ч. в Художествена галерия – Русе ще бъде открита изложба на Кирил Златков, представяща селекция от негови кураторски проекти.

На 16 октомври от 14.00  час отново в Художествената галерия–Русе, Кирил Златков ще изнесе лекция, посветена на съвременната българска кирилица. Самият Кирил Златков представя идеята да се покажат качествени примери от търсенията на български автори в областта на типографията, като цитира големия майстор-типограф Герард Унгер, който казва, че шрифтът е инструмент -  „С него можете да събудите хиляди хора или да кажете на някого, че го обичате, можете да накарате хората да ви разберат правилно, можете и да ги заблудите. Всеки шрифт има характер и той винаги носи културния и емоционален багаж на създателя си, както и белезите на времето, в което е създаден”.One Design Week в Русе е част от Ponte Fest: Дни на визуалните изкуства, който се провежда в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата - 2014 и е част от кампанията „Русе – град на свободния дух”.

Събитието се организира от Дружеството на художниците – Русе, Съюза на българските художници – Русе, Художествена галерия – Русе, и се финансира от Община Русе. Изложбата ще може да бъде посетена до 24 октомври 2014 година.