Марка за милиони в бронирана витрина показват на "Булколекто"

Мисия Пловдив

14-10-2014, 15:48

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Късчето хартия слага началото на световната филателия

Марката, поставила началото на филателията, ще видят посетителите на изложението „Булколекто 2014“.  „Черното пени“ ще бъде експонирана в бронирана витрина в палата 7 на Международен панаир Пловдив от 24 до 26 октомври.

Късчето хартия, чиято цена днес  надхвърля eдин милион английски лири, се появява на 6 май 1840 година във Великобритания. Марката e наречена  "Черното пени" заради стойността - едно пени, и цвета й. Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя от „Черното пени” с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

По повод на неговата 175-годишнина Съюзът на българските филателисти (СБФ) ще покаже първата в историята марка по време на „Булколекто 2014“. Петото издание на изложението отбелязва също 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и 25 г. от основаването на  Европейската филателна федерация ФЕПА, чийто президент Хосе Рамон Морено ще гостува в Пловдив. На годишнината на ФЕПА е посветен блок от четири марки на тема „История на електрическия трамвай“, който ще бъде пуснат в употреба в деня на откриването на „Булколекто“.

На 150 табла ще бъдат подредени колекциите на участниците във Филателна изложба „България – Португалия“, а експонатите са мадалисти от национални и международни конкурси. Проявата се организира от СБФ и Международен панаир Пловдив под патронажа на посланика на Република Португалия у нас Луиш Фераш. Ще бъде валидиран пощенски блок, представящ знаменития португалски мореплавател Фернандо Магелан.

Панаирът на колекционерите „Булколекто“ е единствен в България. Показват се сбирки от филателията, нумизматиката, бонистика, фалеристика и други колекционерски области. Участват фирми, предлагащи аксесоари, пощенски администрации, издателства за специализирана литература.