Руски хакери шпионирали НАТО и САЩ чрез пропуск в Windows

Хакерската група била активна поне от 2009 г.

Руски хакери, които вероятно работят за правителството, са използвали непознат досега пропуск в операционната система „Уиндоус", за да шпионират НАТО, украинското правителство, американски университетски изследователи и обекти от националната сигурност на САЩ, пише в. "Вашингтон пост", позовавайки се на компанията за киберсигурност iSight Partners.

Хакерската група била активна поне от 2009 г. Сред техните мишени са също така полска енергийна компания, правителствена агенция в западноевропейска страна и френска телекомуникационна фирма.

„Това е съвместимо с шпионската дейност. Всички знаци сочат за шпионаж в полза на руските национални интереси", казва по този повод Стивън Уорд, който е директор на iSight Partners.

В същото време, няма индикации за това, че руските хакери стоят зад скорошните хакерски пробиви в системите на редица американски банки, включително на JPMorgan Chase, допълва Уорд.

Настоящи и бивши представители на американските спецслужби са подчертали, че възможностите на руските хакери са на сравнимо ниво с тези в САЩ и Израел.