Ивайло Калфин: АБВ би подкрепило правителство, което действително създава стабилност

Към момента се очертава създаването на дясноцетнристко правителство, смята зам.-председателят на АБВ

АБВ би подкрепило правителство, което действително създава стабилност и е правителство на националния, а не на партийния интерес. Това заяви Ивайло Калфин зам.-пресдедател на АБВ пред Радио „Фокус“. Той поясни, че това няма да бъде правителство, в което ГЕРБ си помага с малки парламентарни групи. Такъв беше случаят с предишното управление и АБВ не би го подкрепила, коментира Калфин.

Той допълни, че към момента се очертава създаването на дясноцентристко правителство, с което Коалиция АБВ вероятно би имала значителни различия.

Според него шансовете Коалиция АБВ да участва в десноцентристко правителство с ГЕРБ са минимални. Калфин заяви още, че най-стабилно би било мнозинство от първите две партии – ГЕРБ И БСП, но на този етап тази опция е малко вероятна.

Във връзка с включването му в групата на високо равнище по собствените ресурси в европейския бюджет, ръководена от бившия италиански премиер Марио Монти, зам.-председателят на АБВ обясни, че целта е да се обсъдят и предложат варианти за по-добро финансиране на бюджета на ЕС. По думите на Калфин, бюджетът на ЕС трябва да стане по-автономен и по-малко зависим от вноските от националните бюджети.