Немската болница става супер център за съвременно изкуство

Мисия Бургас

15-10-2014, 12:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правят от Немската болница музей и дигитална библиотека

Обявяват мотото на фирмата спечелила проекта

Изоставената, но красива стара сграда на най-добрата преди 30 години болница в Бургас, известна като "немската болница" има шанс да се превърне в модерен обществен център много скоро.

В края на този месец, на 20 октомври, ще бъде обявено мотото на фирмата спечелила конкурса за проект. Това ще стане пред комисия в заседателата сграда на община Бургас. За нея се състезаваха 7 идейни предложения.

Припомняме, че през месец май тази година Община Бургас обяви обществена поръчка за идеен проект, за реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно - образователен център за съвременно изкуство и библиотека.
В предмета на конкурса бяха включени дейности за изработване и представяне на най-доброто планово, обемно-пространствено и функционално решение при съобразяване със съществуващото положение, подкрепено от технико-икономическа обосновка за избор на подходящ вариант. 
Идейния проект ще е в съответствие с архитектурното и функционално решение и предвижда мерките и дейностите за реконструкция на сградите, подмяна и изграждане на нови сградни и площадкови мрежи и съоръжения за обезпечаване на новата функция. Архитектурно-художественият образ е съобразен с изискванията, произтичащи от местоположението и функцията на обекта.

В изискванията за конкурса бяха включени още и сградата трябва да е разпознаваема, характерна и обвързана в тясна зависимост със средата и предназначението. 
В момента бургаската библиотека е пръсната на няколко части из целия град. След като този проект бъде реализиран, се очаква тя да се премести изцяло в новата сграда.