С шахматен турнир слепите отбелязват Денят на белия бастун

Мисия Пловдив

15-10-2014, 12:53

Снимка:

http://dariknews.bg

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Седем български и един турски отбора застават един срещу друг

Регионалния съюз на слепите в Пловдив отбелязва днес Международния ден на белия бастун с шахматен турнир. Събитието започва от 14 часа в хотел "Империал". 7 български отбора и един турски тим ще застанат един срещу друг, пише topnovini.bg.

Денят на белия бастун е провъзгласен в Париж през 1980 година на заседание на Световния съюз за благополучие на слепите. За първи път в света през 1931 г. френската графиня Гуили Хербемонт е подарила на незрящите хора в Париж 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване.

През 1964 година на 15 октомври американския президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

Припомняме, че ако близо да пътя стои човек с бял бастун, има няколко признака, по които околните могат да се ориентират какво действие иска да предприеме той.

Ако бастунът е вертикално изнесен напред, това означава, че собственикът му възнамерява да пресича и очаква водачите да спрат, за да премине улицата безопасно. Ако пък бастунът е вертикално вдигнат на нивото на очите, значи има някакъв проблем и човекът се нуждае от помощ.