43 -то Народно събрание да бъде учредено на 27 октомври, предлага президентът

Росен Плевнелиев приветства конструктивния тон на консултациите между партиите

Ще свикам учредителното събрание на 27 октомври от 14 часа. Искам като държавен глава да дам пример за диалог и да търсим заедно решение за датата на учредяването на новото Народно събрание. Тонът на противопоставяне трябва да оставим в миналото", обяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите, които проведе с парламентарно представените сили в следващия парламент.

"Не считам, че правомощията, които Конституцията ми дава, следва да се използват самоцелно. За мен е много лесно просто да ги употребя като сам взема решение за датата на 43-тото Народно събрание, но не го искам. Датата на учредяване на 43-тото Народно събрание е изключително важна. Имаме да решаваме важни задачи“, посочи Плевнелиев.
Той обяви, че ще даде мандат за съставяне на ново правителство на първата партия – ГЕРБ и допълни, че някои от политическите сили са искали още по-ранна дата за свикване на парламента - 22 октомври.

Държавният глава призова и за декларация за приоритетите на новото Народно събрание. "Но тя трябва да бъде инициирана от мнозинството в парламента", уточни той. Плевнелиев поиска и декларация за широко съгласие за реформи - пенсионна, административна, в системата на правораздаването и т.н.
"Приветствам разговорите между политическите сили, които преминават в конструктивен тон, а в Президентството няма да се правят коалиции", категоричен бе той.

"За мен 27 октомври е добрата дата и искам с нея да бъде разбран и моят аргумент, че има много спешни задачи за вършене, но най-важната е 43-тото Народно събрание да тръгне с летящ старт, добре подготвени решения, а не да има проблеми и неразбирателство", заяви президентът. „Има много работа за вършене. Става въпрос за това да се намери консенсус за ръководство на парламента, решения за комисиите, ръководствата им, да се структурират парламентарните групи”, обясни държавният глава.

Плевнелиев обясни, че дава достатъчно, но не прекалено много време, за да имаме достоен старт на 43-то Народно събрание и добави, че максималният срок, даден му по Конституция за свикване на парламент, е месец след изборите.
Президентът уточни, че са били обсъдени спешните действия, сред които въпросът с КТБ, както и мерки в енергетиката. „Всичко това не от гледна точка, че служебното правителство иска да свърши работата на следващото. Това не е негова задача. Дебатът има за цел да гарантираме плавен преход и добра стиковка в последните седмици на работата на новото правителство. Важно е 43-ото Народно събрание да се сформира по устойчив начин и да избере правителство, това означава, че спешните задачи пред държавата трябва да бъдат в добра координация”, каза още Росен Плевнелиев.