Съдии и прокурори в помощ на учениците и тяхната правна грамотност

Новините

15-10-2014, 14:31

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пилотна образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ започна този месец в Бургас. 
Програмата е по инициатива на Висшия съдебен съвет и се реализира в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. Тя  ще се проведе в периода месец октомври 2014 г. – месец май 2015 г. в цялата страна, като образователният цикъл ще бъде част от обучението по предмета „Етика и право“ за Х клас. Първата лекция от програмата е на тема  „Разделение на властите. Функции и структура  на съдебната система”.
На местно ниво в осъществяването на програмата участват трима прокурори от Окръжна и Районна прокуратура – Бургас,  трима следователи от Окръжен следствен отдел и  седем съдии от Окръжен съд – Бургас. Магистратите ще изнесат лекции по предварително зададени от Висшия съдебен съвет 8 теми. Всеки месец бургаските магистрати ще представят по една от тях във всяка от седемте паралелки Х клас в Гимназия за романски езици   „Г. С. Раковски“. Така представители на съдебната система ще допринесат за формиране на правна грамотност и култура у младежите. Другата цел на инициативата е да допринесе за постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие и повишаване на доверието в съдебната система.