Павел Маринов: Бизнесът не стои над държавата, няма повдигнато обвинение срещу мен

Областният е бил подложен на натиск и заплахи от местна фирма заради имотни интереси

Областният управител Павел Маринов разкри, че е бил заплашван от шефовете на фирма „Сентрал парк Бургас” ЕООД, за да не защити държавния интерес, като не отмени заповед на своя предшественик Константин Гребенаров, която фаворизира „Сентрал парк Бургас” ЕООД в частен междуфирмен съдебен спор с „Бутед” АД. За случая той е сезирал прокуратурата и ДАНС.

Маринов заяви, че върху него е оказван натиск още при встъпването му в длъжност от собствениците на бургаската фирма Сентрал парк" и заради отменена от него заповед на предшественика му. "Тогава бях заплашван да не го правя, но не се съобразих с това. Предупрежденията бяха от фирма „Сентрал парк Бургас“ ЕООД, на която шефовете до скоро се криеха. От фирмата отправят поне 8 откровени лъжи спрямо мен", коментира областният.

Спорът между две частни юридически лица за имот в Северната промишлена зона на Бургас е от преди 20 години. 
Съдебната битка е за собствеността върху 11 имота, разположени с лице на новооткритата улица „Янко Комитов”, като по думите на Маринов имотите се намират по протежение на 65 процента от улицата.
Според Маринов, образуваното срещу него досъдебно производство от страна на прокуратурата за злоупотреба със служебно положение по сигнал на „Сентрал парк Бургас” ЕООД е отмъщение към отказа му да се подчини на техните бизнес интереси. Това от своя страна може да се тълкува като заплаха от страна на бизнеса към властта, когато държавата не се съобразява с частните им интереси.

"Миналата година фирмата, която отправи обвиненията срещу мен е използвала възможностите на Областна управа, за да бъде направена поправка в актовете, като собствеността на мястото става държавна. Една седмица след това областният Гребенаров продава имота на „Сентрал парк Бургас“ ЕООД. Малко след това заех длъжността си и бях посетен още през първата седмица от представители на тази фирма. Тогава прецених, че има неправомерна намеса на държавата в частен спор и отмених заповедта в качеството си областен. Заповедта ми беше обжалвана, а съдът на първа инстанцията ме подкрепи, но след половин година ВКС отмени решението и го върна обратно в Бургас. При второто разглеждане, от същият този съд, решението беше точно противоположно. Заповедта ми беше отменена. Спазвам законите в държавата и в 7 дневен срок дадох на „Сентрал парк Бургас“ ЕООД поправка на акта", допълни областният.

позовавайки се на официалния документ и закона, Маринов почерта, че срещу него няма повдигнато обвинение за злоупотреба с власт. "Има назначено производство, което трябва да прецени дали това е така. Имало е намеса от страна на областна управа, но тя не е била от мен, а от г-н Гребенаров. Той се е намесил в споровте между „Бутед” АД и „Сентрал парк Бургас“ ЕООД и е продал територията на втората, докато още имало висящо дела. С него по темата не сме говорили. Не искам да отправям обвинения, както има такива към мен. Нека съответните органи вземат нужното решение и съм готов за съдебно дело", поясни още Павел Маринов.