Освещават паметна плоча в село Божаново

Почитат загиналите в Балканските войни

На 18 октомври в 11  часа в село Божаново, община Шабла ще бъде открита паметна плоча, посветена на загиналите войни в Балканските войни от 1912 – 1918 г.Инициативата е на  Ростислав Петков Дончев, живял в село Божаново. Той е потомък на двама от общо петте участници във войните  - Никола Иванов Христов , загинал на 16.10.1912 г., и Михаил Иванов Христов, загинал през 1913 г. в Македония.

Събитието се организира със съдействието на Община Шабла и кметството в селото. Данните за загиналите сочат, че двама от загиналите – Михаил Иванов Христов и Сали Хайвазов, са безследно изчезнали. За останалите двама  е категорично потвърдено,  че Михаил Христов и Сали Хайвазов са загинали в Македония през 1913 г. За Никола Христов се сочи само датата, но не и мястото на кончината му.

Паметната плоча вече е положена пред кметството  и предстои освещаването и. На церемонията са поканени всички близки, съселяни и приятели.

Плочата е първата, посветена на загиналите в Балканските войни и в Първата световна война , на територията на община Шабла.