Отец Иван: Света Петка ме спаси!

Животът

15-10-2014, 15:07

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радосвета Петрова

Всичко от Автора

Духовникът ще се възстановява поне половин година, тревожи се за питомците си в приюта

Отец Иван – създател на приюта в Нови Хан, ще се възстановява след преживяната катастрофа поне шест месеца. Това заявиха пред журналисти д-р Румен Бацелов и д-р Николай Харалампиев от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги”, където отецът е настанен.

Бил е приет в тежко общо състояние, загубил е 3 литра кръв и е със счупен на две места крак. Днес отец Иван е претърпял интервенция и на бедрото му е поставен титаниев пирон.
Веднага след излизането си от упойка отецът разказа как е станала катастрофата. Пътувал е за курбан в Съединение. Возил се е отпред, вдясно от шофьора. Минута преди да навлязат в опасния остър завой преди Съединение, е откопчал колана си и се е обърнал да вземе бутилка с вода от задната седалка. Секунди по-късно е хвърчал през предното стъкло. Падайки пред возилото, загубил съзнание. В тоя момент видях Света Богородица и Света Петка. Бяха като икони, разказа отецът. Той вярва, че двете светици са го спасили, още повече, че вчера беше празникът на Света Петка.

Отецът се зарича да прави оттук нататък курбан и за себе си, така както на този ден години наред го е правил за здравето на други хора. Курбанът пречиства, курбани трябва да се правят, тъй като те обират лошотията, смята духовникът.

Отец Иван се притеснява в момента не за себе си, а за това, че в приюта му го чакат 280 питомци и инцидентът се е случил точно преди зимата. Тревожи се, че трябва да се осигурят дърва и гориво за отопление, а той е на легло и може да комуникира само по телефона.

Докато се възстанови за приюта ще се грижи неговият син – отец Григорий, който бе неотлъчно до баща си в болницата.