Българите изоставят парите в брой

Увеличение на всички транзакции, реализирани с кредитни карти, с близо 30% за първите девет месеца на 2014 г. и с над 65% на транзакциите на ПОС спрямо същия период година по-рано.

Същевременно броят на транзакциите за теглене на пари в брой намалява с 16% на годишна база, а средната сума на покупка с 20%, което означава, че клиенти ползват все по-често кредитната си карта за ежедневни покупки.

Търговците, при които се наблюдава най-голяма концентрация на обороти с кредитни карти, са супермаркети, бензиностанции, магазини за черна и бяла техника, мебели и дрехи. Това отчитат анализаторите на Пощенска банка. Според тях българите вече използват кредитната карта като платежно средство при покупки на стоки и услуги, а не за теглене на пари в брой, пише darikfinance.bg

Промяната вероятно се дължи и на факта, че редица финансови институции в страната вече инвестират в обучение на клиентите за разумно ползване на кредитната карта, като развиват програми за лоялност. Така те променят навиците за плащане в брой или с дебитна карта и насърчават ползването на кредитна карта.