Изследват диви прасета за трихинелоза вече и в Смолян

Животът

15-10-2014, 16:06

Снимка:

balkanec.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новата апаратура влиза в действие от понеделник

Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян вече разполага с апаратура за изследване на трихинелоза при дивите прасета, съобщи за Радио "Фокус” директорът на институцията, д-р Сава Бозуков.

Апаратурата влиза в действие от понеделник следващата седмица, а досега тези изследвания са правени в Пловдив. Според д-р Бозуков това е ензимен метод, акредитиран от Европейския съюз и чрез него ще се дава пълна гаранция за изследвания при трихинелоза. Апаратурата е предоставена от БАБХ, които са реагирали на искането на дирекцията в Смолян за нуждата от това оборудване.

С помощта на новата апаратура, ще се възстанови и част от дейността на дирекцията, тъй като преди около 4 години лабораториите са били закрити и сега поне малка част се възстановява като дейност. По думите на Бозуков по този начин ще се спестят и разходи, защото всеки понеделник до Пловдив пътува кола, за да закара пробите за изследвания.

По време на ловния сезон между 350 и 450 проби се изследват от област Смолян. Броят е относителен, защото зависи от слуката и това, колко прасета ще ударят ловците, но колкото и проби да донесат, вече няма да има проблем да бъдат изследвани и в Смолян, уточнява д-р Сава Бозуков. Той допълва, че когато ловджиите донесат в ОДБХ – Смолян диафрагмите, те носят кръв и вътрешни органи за изследване и по този начин ще се изпълнява програмата по надзор за класическата чума при свинете и ще има двоен ефект от апаратурата.