На Луната имало вулкани преди 50-100 млн. години

Свят

15-10-2014, 18:00

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Илия Калчев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ето я последната суперлуна (СНИМКИ)

Досега се смяташе, че последната активност в била преди около 3 млрд. години

Учени откриха, че на Луна е имало вулканична активност преди 100 или дори 50 млн. години, коеъо е с милиарди по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщава Popular Science.

Изследователи от Аризонския щатски университет са анализирали релефа на небесното тяло, използвайки изображения от апарат на НАСА, който обикаля лунната орбита от 2009 г.

Те открили 70 топографски аномалии, за които се смята, че са останки от малки вулканични изригвания.

Първоначалната цел на научния екип е била да изследва подробно определен вид аномалии, забелязани за първи път от Apollo 15 през 1971 г.

Според първите им проучвания те са рядко срещани останки от разрушен вулканичен кратер, представляващи значително по-млада форма на релефа в сравнение със заобикалящия ги регион.

Учените открили, че формата всъщност не е рядко срещана, след като изображенията с висока резолюция на НАСА разкриват още 70 такива аномалии на близката страна на Луната, които показват наличие на вулканична дейност.

Изследователите изчислили, че възрастта на аномалиите е 100 млн. години, като досега тезата бе е, че на Луната е имало вулканична дейност преди 3,9 до 3,1 млрд. години.

Откритието може коренно да промени представите за термалната еволюция и формирането на Луната.