Димитър Танев: Имаме 90 % съвпадение на позициите с ГЕРБ

Очакваме преговорите да продължат, заяви представителят на ДБГ

Имаме 90 % съвпадение на позициите на РБ с тези на ГЕРБ, но имаме и нюанси. Очакваме преговорите да продължат. Отидохме на преговори с желание за формиране на ясно парламентарно мнозинство. Това каза в ефира на БНТ тази сутрин Димитър Танев – представител на „Движение България на гражданите“ в преговорния екип на Реформаторския блок.

Той изказа мнението си, че въпреки прекъсването, очаква продължаване на преговорите в следващ кръг. Танев даде като пример за нюанси в позициите с ГЕРБ актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство.

Ние сме консервативна политическа сила. Не може да се поемат нов дълг и нови разходи, без да са анализирани числата, обясни позицията на реформаторите Танев, като добави, че РБ ще направи оценка на предложената актуализация и разполага с изключително добър експертен потенциал за това.

Танев обясни, че РБ се нуждае от време за точен анализ именно по позициите, по които вчера се видяха нюанси между преговарящите.

На въпрос за аргумента на ГЕРБ за петте подписа, които ще стоят за РБ под евентуално коалиционно споразумение, Танев каза, че това е напълно нормално и не поставя под въпрос легитимността и консолидацията на блока. ГЕРБ са монолитна партия с един лидер и един подпис, ние сме коалиция от пет партии с пет лидери, минахме два избора в този формат и така постигнахме парламентарното си представителство. Не виждам проблем в представителността на РБ, добави Танев  и подчерта, че броят на подписите е формален въпрос, докато РБ държи на политическия въпрос за реформите.

Той обясни, че Корман Исмаилов е поискал допълнителни гаранции и коректно ги е обяснил в хода на преговорите. Неговите притеснения са дали мандатоносителят може да гарантира, че няма да има националистически настроения, добави Танев, като подчерта, че това искане не трябва да се квалифицира като заплаха за единната позиция и консолидацията на РБ.

Когато трябва, ние сме единни и сме го показали във времето. Веднъж взето решение в РБ, не се нарушава, каза още Танев. Опровергахме спекулацията за разпад и разцепление. При тези, които казваха, че са единни, при тях се случва разцеплението, каза Танев, визирайки обявения вече за независим един депутат от по-малка политическа сила.

Ако имаме съгласие по основните приоритети, тогава отиваме към персоналните назначения, отговори той на въпрос дали Меглена Кунева е предложена за правосъдния ресор . За имена не е говорено. Първо реформите и сроковете, после – имената, подчерта Димитър Танев и каза, че блокът разполага със сериозни професионалисти.

Попитан за Патриотичния фронт, Танев каза, че въпросът стои пред мандатоносителя ГЕРБ и е тяхно  решението. Нека мине целият преговорен процес, допълни още той и подчерта, че подходът на РБ е като се говори за бъдещето, да се говори за позициите, които сближават, а не които разделят.