Тайните на мозъка за по-здрав сън

Ето ги и тях

В шумния съвременен свят надарените с дълбок сън имат предимство пред другите - те могат спокойно да похъркват въпреки шумните съседи, алармите на колите и пиянския скандал току под прозореца им. На сутринта се будят свежи и готови за нови подвизи, за разлика от ощетените, които ходят като пребити след недоспиването. Каква е тайната им? Става въпрос за особен вид мозъчно поведение, показва проучване, цитирано в Wired.com.

Специалисти по съня от медицинската школа на Харвард проведоха един леко садистичен експеримент върху 12 доброволци. Те ги сложили да спят в луксозно обзаведена лаборатория с огромни кралски легла и сатенени чаршафи. Дотук добре, но... имало и четири огромни високоговорителя, насочени право към възглавниците.

Мозъчните вълни на спящите били следени с електроенцефалограма. Първата нощ не се случило нищо. Участниците били оставени да спят спокойно, за да могат учените да измерят една конкретна мозъчна дейност, известна като "сънни вретена" заради графиката, която произвежда на ЕЕГ.

На втората и третата нощ нещастните доброволци били подложени на истинско мъчение. От колоните се леели омайни звуци на звънящ телефон, оживен скандал и излитащ самолет. Резултатите показали, че хората с по-често проявяващи се "сънни вретена" могат да спят по-спокойно при шумова атака. Според ръководителя на проучването Джефри Еленбоген това дава на учените нова способност да предсказват събитията.

"Ако знаете колко "вретена" произвежда обичайно един човек и го сравните с другите, ще знаете своевременно кой може да спи спокойно, блокирайки шума", смята той. Според него защитният ефект на вретената е свързан с таламуса - пропусквателния пункт на мозъка за шумове и други външни дразнители, където се и образувала специфичната активност.

Още не е ясно защо някои хора произвеждат повече "вретена" от други, нито дали този феномен може да се предизвика, така че хората с лек сън най-сетне да си отспят. Други проучвания обаче подсказват връзка с коефициента на интелигентност. Според някои учени сънят е свързан с улягането на спомените. Когато той е спокоен, умеем да запаметяваме по-добре. Затова ако не сте сред щастливците - не забравяйте тапите за уши!

Източник: obekti.bg