Взимат спешни мерки заради мечките в Карлово

На работна среща, организирана от МОСВ днес

Заместник-министърът на околната среда и водите Владимир Дончев назначи работна среща на 16 октомври за предприемане на спешни мерки, свързани с безопасността на хората и предотвратяване на вреди от кафявата мечка в района на Община Карлово. 

Във връзка със зачестилите случаи на нанесени щети от кафява мечка в района на Карлово и Калофер представители на РИОСВ – Пловдив са извършили 10 проверки на място по подадени сигнали. В интерес на защитата на кафявата мечка, която е защитен вид, и с цел предотвратяване на инциденти с хора, на срещата ще бъдат обсъждени спешни мерки, които трябва да се вземат в посочените райони, включващи и изграждане на дежурни групи за прогонване на мечките с гумени куршуми. Съгласно Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча всички щети, нанесени от кафявата мечка се заплаща от Министерството на околната среда и водите.

На срещата, инициирана от МОСВ, ще присъстват експерти от РИОСВ-Пловдив, Дирекция Национален парк "Централен Балкан" и Изпълнителната агенция по горите.