Вижте някои основни факти за ебола

Западна Африка се бори с най-тежката епидемия от ебола в историята, а две американски медицински сестри се заразиха с болестта, лекувайки либериец, който почина в Тексас. Тяхна колега в Испания се зарази с ебола, докато се грижела за двама свещеници, които впоследствие починаха.

Ройтерс събра някои факти за епидемията:

- Ебола причини смъртта на 4493 души, или около половината от регистрираните 8897 случаи, предимно в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Вирусът, който се появи в отдалечен горист район в Гвинея през март, се появи също в Нигерия и Сенегал, но представители на властите казват, че разпространението му в тези две страни е било овладяно.

- Няма ваксина срещу ебола. При предишни епидемии смъртността достигна до 90%. Ебола причинява треска, болежки като при грип, кръвоизливи, повръщане и диария.

- Фармацевтичните компании работят по експериментални ваксини и антивирусни лекарства. Голямо количество дози обаче няма да е на разположение поне до първото тримесечие на следващата година.

- Ебола не се предава по въздуха, а по кръвен път, чрез повръщане, диария и други телесни течности. Здравните работници в Западна Африка са сред най-тежко засегнатите от епидемията категории от населението.

- Симптомите на ебола обикновено се проявяват между втория и 21-ия ден след заразяването, което означава, че има значителен период, през който заразен човек може да не знае, че е болен, и да пътува. Смята се обаче, че такива хора могат да предават заразата, едва когато симптомите започнат да се проявяват.

- Възстановяването от ебола зависи от отговора на имунната система на съответния пациент. Хората, които се възстановяват от инфекцията, развиват антитела, които се запазват най-малко 10 години.

- Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ са изчислили, че е възможно броят на заразените хора да достигне 1,4 млн. до началото на следващата година, без сериозна глобална намеса за сдържане на вируса.

- Съединените щати, Великобритания, Франция, Китай, Куба и международни организации предоставят пари, материали и персонал в засегнатите части от Западна Африка.

- Предполагаемият източник на ебола са горските прилепи. Вирусът е открит за първи път през 1976 г. в днешна Демократична република Конго. /БТА