По-малко грозде тази година в Бургаска област

Гроздовата реколта за настоящата година за областта представлява между 50 и 60% от тази на 2013 г., каза  Лоза Стоянова, директор на областната структура на Изпълнителната Агенция по лозата и виното.

Тя посочи, че гроздоберна кампания 2012 г. за Бургаска област е приключила с 55 540 т., преработено от винарските изби и заводи, винено грозде, а кампания 2013 г. - с 51 309 т.

„Тези данни ни карат да направим извода, че реколта 2014 г. за Бургаска област ще представлява между 50 и 60% от тази на 2013 г.“, коментира Стоянова пред радио "Фокус".

По оперативни данни към 10 октомври 2014г. количеството на преработеното винено грозде от винените изби и заводи на територията на Бургаска област е 26 338 353 кг. Гроздоберна кампания на територията на областта върви към своя край, уточни тя.

„Най-вероятно е, тя да приключи с около 30 000 т. винено грозде“, каза още Стоянова. Причината за това са обилните валежи. Количеството на падналите валежи през това тримесечие в отделните землища на областта достигна от 280 до 350 л/ кв.м.

 Честите превалявания и изключително променливите температури повлияха негативно върху цъфтежа на винените лозя през юни, което доведе до не добро опрашване и изресяване при сорта Мускат Отонел и Мерло на определени землища, като най-ранно цъфтящи. Лошите атмосферни условия през месеците юли и август спомогнаха за развитието на болести и невъзможност за своевременно извеждане на растително-защитните мероприятия.

"Поради тази причина голяма част от лозови насаждения, собственост на частните стопани, бяха с влошено агротехническо и здравно състояние, а гроздовата реколта е компрометирана", допълни Лоза Стоянова.