Китайска делегация забави откриването на изложбата "Шанхай в моето сърце"

Мисия Пловдив

16-10-2014, 16:26

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

С нея се отбелязва 65-годишнината на българо-китайските отношения

Експозицията "Шанхай в моето сърце" подредиха в галерията на Общинския съвет в Пловдив. Изложбата е по повод 65-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България. Откриването на изложбата обаче се забави повече от два часа поради закъснението на 7-членната официална делегация от Шанхай, ръководена от мадам Йин Йикуи  -Председател на Шанхайския народен конгрес. Китайските гости имаха среща с председателя на ОбС арх. Илко Николов. Надяваме се да развиваме взаимоотношенията си не само със София, но и отношенията между Шанхай и Пловдив. Това каза по време на откриването на изложбата „Шанхай в моето сърце” г-жа Йин Йикуй. Според нея, изложбата „Шанхай в моето сърце” е възможност Пловдив и Шанхай да се опознаят, а културният обмен да се увеличи. Тя изтъкна  факта, че в Шанхай има много университети, с които градът под тепетата може да си сътрудничи. „Радвам се, че съм в този исторически град и искам да ви поздравя със спечелването на титлата Европейска столица на културата 2019. Радвам се, че имам възможността да открия тази изложба, защото това е една прекрасна възможност пловдивчани да се запознаят с Шанхай. Виждам, че градът има невероятно развитие и че хората тук живеят добре”, каза в приветствието си г-жа Йин Йикуй.

Самата изложба съдържа живопис и фотография от китайски автори и показва истинския Шанхай и хората, живеещи в неговото величие.

Шанхай е разположен на източното крайбрежие, до устието на река Яндзъ и е един от най-големите градове на Китай с население от 24 млн. души. Неговото богато историческо наследство и голямо развитие са го формирали като очарователен и динамичен международен метрополис от различни култури.
Шанхай е място, където са се появили легендите на времето и са написани най-романтичните разкази. Чрез постоянни иновации градът крачи към по-добро бъдеще.
Художниците, живеещи в града са силно повлияни от дълбоките промени, които е предизвикало от тях потапянето в историята и културата на града. Те са използвали четките или фотоапаратите си да запишат еволюцията на мегаполиса и да изразят дълбока любов към родно си място.