Търсят се сестри за Клиниката по анестезиология

Животът

16-10-2014, 16:46

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

40-годишнината посрещат с дефицит на кадри

С липса на квалифицирани сестри за анестезия Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив посрещна 40-та година от основаването си.
„Има много допълнителни изисквания към медицинския персонал, който се занимава с анестезиология, а заплащането е малко, което прави професията неатрактивна“, обясни дефицита началникът на клиниката проф. Чавдар Стефанов. В момента няма кадрови проблем с лекарите..

Близо 24 000 анестезии на година се правят в клиниката към пловдивската Университетска, което я съизмерва с подобните звена в „Пирогов“, ВМА и МБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Около 1500 пациенти лежат в нея за година, а персоналът е 110 души – лекари, сестри и санитари. Парите от НЗОК са крайно недостатъчни, каза проф. Стефанов и поясни, че издръжката на един пациент в Интензивното отделение е 750 лева на ден, а Касата плаща от 150 до 350 лева.

Предстои цялостна модернизация на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, която е включена в плановете на ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“. Очакваме и съдействие от новия министър на здравеопазването, посочи проф. Стефанов.