Шестима са до момента натровените с гъби в старозагорско

Вече има смъртен случай, сега се борят за живота на 75-годишен мъж

Преди около седмица жена от Старозагорските минерални бани е била изпратена от ОАИЛ за лечение в Клиниката по токсикология в Пловдив след натравяне с гъби. Била е с шок и тежко увреждане на чернодробната функция, където след два дни е починала. Съпругът й също е ял гъби, но се разминал само с повръщане.
Сега кипът на Клиниката по анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ) на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" (Университетска) в Стара Загора се бори за живота на 75-годишен жител от село Бъдеще. Мъжът е в тежко състояние, след като е ял една от най-отровните гъби - зелена мухоморка. Бил е приет с тежко увреждане на чернодробната функция. Тя е овладяна в голяма степен, но лекарите са констатирали придружаващи заболявания, които допълнително са усложнили ситуацията - проблеми с единия бъбрек, повишено кръвно налягане и др. Той е на апаратна вентилация с увредено съзнание и с опасност за живота, съобщава starozagorskinovini.com.
До момента случаите в старозагорската Клиника след отравяния с гъби са общо шест, но останалите 4 са били по-леки.
"Лечението на болен с диагноза отравяния от гъби е доста скъпо - около 7-8 хиляди лева дневно, за най-тежките случаи. Само една от процедурите - перфузия за пречистване на кръвта, е около 2 хиляди лева. А последствията водят до тежки увреждания на черния дроб, цироза и рак", пояснява токсикологът д-р Игор Стоянов пред starozagorskinovini.com. Той съветва гражданите да купуват гъби от специализираните места за продажбите им, но с уговорката от негова страна, че и там няма гаранция. Ако човек има гастрит или язва например, при неправилна кулинарна обработка или съхранение, рискът, макар и в малка степен, остава. При диворастящите видове рискът е много по-голям. Добре е да се знае, че и от ядливите гъби също има такива, които съдържат рискови субстанции, но симптомите при тях преминават по-леко.
По последна информация, до момента починалите от гъбни отравяния в Южна България са петима.