Августиада 2014 - от днес до неделя в Стара Загора

Фестивалът на виното и културното наследство събира професионалисти и ценители за трети път

За трети пореден път в Стара Загора от днес до 19 октомври Регионалният исторически музей ще е домакин на Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“. Организатори са Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA, с подкрепата на Община Стара Загора.

Сред участниците и гостите ще бъдат представители на винопроизводството, хранително-вкусовата промишленост, хотелиерския и ресторантьорския бизнес, вериги супермаркети, банки, застрахователни компании, тежката и леката промишленост, държавните институции и много гости и ценители на виното.

Франция ще бъде международен акцент на Августиада 2014. За първи път ще се проведе майсторски клас „България се изправя срещу Франция“ с лектор Яна Петкова, един от водещите винени експерти в България. Форумът е съпроводен с богата и разнообразна семинарна, кулинарна и културна програма.

През днешния ден са предвидени лекции и презентации, а изложението на вино и кулинарни продукти се открива в събота в 11,30.

Всеки ценител на виното, гастрономията и културното наследствоще може да посети фестивала, да дегустира и да се потопи в уникалната атмосфера на фестивала срещу входен билет от 7 лева. Предвидена е и сляпа дегустация на бяло, червено вино и розе от България и Франция. В тях ще може да участва всеки, закупил си билет на стойност 30 лева.
Както всяка година посетителите на Августида ще имат възможност да гласуват за най-харесваното от тях вино, участващо на изложението и да определят победителите. Награди ще има и за част от участвалите посетители.

В Художествената галерия ще бъде експонирана изложба на френски график, а преди началото на тематичната конференция Августиада на 17 октомври ще прозвучи Химн на българо-френското приятелство.

Събитието е част от празниците на Стара Загора.