Честват Деня на парашутиста в 68-ма бригада

Животът

17-10-2014, 07:30

Снимка:

БНТ

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Бойна техника и въоръжение ще покажат на празника

Денят на парашутиста и празник на 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив ще бъде отбелязан тържествено днес. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще бъде специален гост на празника, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Генерал-майор Боцев ще се срещне с командването на бригадата и личния състав, а по-късно през деня - и с ветерани парашутисти.
Официалната церемония ще започне в 10,30 часа пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ на територията на пловдивското военно формирование. С военен ритуал ще бъде почетена паметта на военнослужещите от бригадата, загинали при изпълнение на воинския си дълг. По време на празника е организиран и показ на бойна техника и въоръжение.

 Тази година се навършват 70 г. от първия боен полет на парашутната дружина във Втората световна война.
18 октомври е определен за празник на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки дори себе си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва, целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в майка България със заповед на Командващия Първа Българска армия в "Алеята на парашутиста" в централните Софийски гробища.