Радиация в храните?

Облъчват зеленчуци, месо, кафе, за да не се развалят бързо - мръвка издържа и 5 години на стайна температура

Нов модерен начин за облъчване на храните стряска народа. Вече голяма част от хранителните продукти се подлагат на йонизиращо лъчение. Целта е още в зародиш да се унищожават болестотворните микроорганизми, пише "Всеки ден".

 Така пък производителите и търговците печелят от намаляване на развалянето на храните, от загуби при съхранение. А и след лъчистата обработка се вдига и срокът на годност. Потребители обаче са притеснени, че това е радиация и може да е опасна за здравето.

 Йонизиращото лъчение поразява гнилостните микроорганизми - намалява скапването на плодове и зеленчуци, прорастването и покълването на картофи, лук, чесън, убива вредните за храните от растителен произход насекоми. Затова и най-често на обработката с лъчи се подлагат точно картофите и различните видове лук, но и сухи подправки, билки и чайове, зърно, брашно, боб, леща ориз, всякакви плодове и зеленчуци, ядки и кафе на зърна. Дори и месо и месни продукти, риба и морски дарове.

 Специалистите пък предупреждават, че дори и наистина да няма вредно влияние, обработката с йонизиращо лъчение трябва задължително да се отбелязва върху продуктите - в близост до наименованието с означението „облъчено" или „обработено с йонизиращо лъчение".

 Експертите успокояват, че облъчените храни не са замърсени с радиация, но все пак за потребителите процедурата за обеззаразяване с лъчи била плашеща. Според специалистите този вид радиация убива бактериите, но „не докосва" самата храна - минава и заминава. Все пак обаче по цял свят облъчените храни подлежат на строг контрол.

 Причината е в настъпващите химически промени в продуктите при облъчване. Точно от там идва и опасността за човешкото здраве. Могат да се получат нови съединения, особено ако има отклонение от допустимата доза облъчване - да се предозира.

 Всъщност йонизиращото лъчение е нещо като рентгеновите лъчи, за които пък хората отдавна знаят, че са вредни. Прочистването, стерилизацията на храните чрез лъчите според използващите я производители е скъпа, но пък обещаваща нова технология за безопасност на продуктите.

 Така например в САЩ се йонизират индивидуалните пакети на рейнджърите и преминалото обработка месо и на стайна температура има трайност 5 г. Поддръжниците на тази обработка сочат, че чрез нея се спира разхищаването на храна.

 В България засега по този начин се въздейства най-вече на билки, подправки, чай, сушени плодове. Но започва да се използва по-често и при пресни плодове - най-много за бързо загниващите ягоди. Все по-често влиза и „лъчисто" месо, най-вече замразено пилешко. Експертите обаче предупреждават, че при животински храни - най-вече мляко, яйца, настъпва радиолиза, образуват се радикали, които променят качеството на храната. Че не е полезна, говори фактът, че се губят витамините, особено при по-високи дози лъчение.