В името на Апостол Карамитев

Бургас Лайф

17-10-2014, 10:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десетки поднесоха цветя пред паметника на Апостол Карамитев

Големият български актьор, роден в Бургас щеше да навърши 91 години

"Аз не мисля да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел, интересен! Не ща да остарявам..." Така си пожелава приживе един от най-светлите умове и лица на българския театър и кино. Ако беше жив, на 17 октомври Апостол Карамитев щеше да навърши 91 години. 
Големият актьор е роден през 1923 г. в Бургас.

На 25 години се жени за колежката си Маргарита Дупаринова, от която има две деца - Момчил и Маргарита. Актьорът, който е един от най-значителните творци на съвременния български театър, притежавал удивителна за времето си сценична техника. Талантът на Карамитев блести на сцената на Народния театър, в заснетите роли в многобройни филми, а също и в преподавателската му работа във ВИТИЗ, където бил кумир за повечето студенти. "Всички знаем колко необикновен беше този бургазлия, българин и тракиец. Благодаря на съдбата, че съм била с него!", каза съпругата му Дупаринова на една от панахидите за него.
Смъртта обаче го застига по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан-Асен" и ролята се доиграва от Коста Цонев. Великият актьор, участвал във филмите "Това се случи на улицата", "Рицар без броня", "Любимец 13", "Бялата стая"..., издъхва на 9 ноември 1973 г., покосен от рак на черния дроб.