Чони Чонев и Румен Скрински спечелиха литературния конкурс "Стефан Фурнаджиев"

Кметът на община Павел баня Станимир Радевски връчи грамотите и паричните премии

След решение на комисия, определена със Заповед на Кмета на община Павел баня, станаха ясни носителят на Годишната литературна награда, "Стефан Фурнаджиев", и победителят в Литературния конкурс за 2014 година.

Това са Чони Чонев / посмъртно / за стихосбирката "Отплаване към щастливия залив" и Румен Скрински за есето "Турия: Съдби отвъд потопа".
На церемония, организирана от Община Павел баня и Народно читалище ”Обнова-1869”, в "Джанановата къща" в село Габарево, бе обявен носителят на литературната награда за поезия и проза, “Стефан Фурнаджиев “, която се присъжда за принос в развитието на българската художествена словесност за четвърта поредна година. Журито съобщи и победителя в съпътстващия литературната награда общински литературен конкурс за разказ или есе.
В началото на литературната вечер уредникът на "Джанановата къща", Тотка Бичева, поздрави присъстващите, като прочете монолог на Стефан Фурнаджиев. Дъщерята на поета, Соня Фурнаджиева, също уважи събитието. Съпругата на Чони Чонев развълнувано разказа за неговия творчески път и подчерта, че съвсем скоро ще бъде представена стихосбирката "Отплаване към щастливия залив". Кметът на община Павел баня, Станимир Радевски, връчи грамотите и паричните премии за литературната награда за цялостно творчество и съпътстващия литературен конкурс, като подчерта, че с годините все повече си спомняме и ценим делото на поета Фурнаджиев.
Гости на литературното събитие бяха представители на Общинска администрация, местни литературни творци, общественици, журналисти, учители и любители на писаното слово.