Специализанти на МУ-Пловдив се обучават в реална среда

Курсът по "Анатомия и хирургия за долен и горен крайник" се радва на голям успех

Успешно преминава курсът по „Анатомия и хирургия за долен и горен крайник”, на който е домакин и съорганизатор Медицинският университет в Пловдив. На него гостуват осем светила в медицината от Италия и единадесет от България, които преподават в различни университети. Новост за тазгодишното обучение е включването за първи път на видео връзка с операционна зала в УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Специализантите ще наблюдават операция на живо на коленна протеза, която ще извършат проф. Ставрев и проф. Гаспарини.

За нас е чест да предоставим модерния  Аудиторен комплекс за провеждане на лекциите и съвременната си база в Катедрата по Анатомия за практическото обучение.  Този курс е израз не само на доброто сътрудничество между български и италиански академични преподаватели–медици, но и на задълбочаващите се контакти между различни специалисти в тази област – анатоми, ортопеди, патолози, микробиолози, заяви заместник-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

МУ-Пловдив е съорганизатор на събитието заедно с българо-италианската Фондация „Черноморско-Средиземноморска Медицинска Академия”, чиито президенти са проф. д-р Димитър Камбуров от Варна и проф. д-р Микеле Роза от Университета в Месина, Италия, както и с двете професионални асоциации на ортопеди и травматолози в Италия и България.

Черноморско-Средиземноморската Медицинска Академия е учредена на 25 май 2012 г., с което е поставено началото на съвместно научно-практическо сътрудничество между Медицинските университети на гр. Месина в Италия, гр. Аликанте в Испания и Медицинските университети във Варна и Пловдив, допълни на пресконференция проф. д-р Микеле Роза.

Курсът се превръща вече в ежегодна традиция, след като през 2013 година в МУ-Пловдив успешно беше проведено обучението по анатомия и хирургия за лакът и коляно за специализанти от Италия, Испания и България, каза проф. д-р Стефан Сивков, заместник ректор по качество и акредитация в МУ-Пловдив и  ръководител на Катедрата по Анатомия, хистология и ембриология  и координатор на курса.

Според него много е важно специализиращите ортопедия и травматология лекари, да получат добро обучение не само по хирургия на крайниците, но и необходимите подробни анатомични познания за долен и горен крайник.

За мен е удоволствие да изкажа благодарност на Председателя  на „Българската Организация по Ортопедия и Травматология” (БОТА) - Проф. Йотов и на Медицински Университет - Пловдив за организацията на този  курс по  анатомия и хирургия  на  горен и долен крайник,  насочен към  и посветен на „Носителите на стипендията на СИОТ за 2013 година, съобщи проф. Дзати от името на на  Президента  на „Италианското дружество по Ортопедия и Травматология” (СИОТ).

Операцията, която ще бъде предавана на живо е предвидена да се извърши в събота.