Почетен знак за Районния съд в Малко Търново

Новините

17-10-2014, 14:36

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

По повод годишнината официалните гости и всички магистрати и съдебни служители ще получат паметна значка

Районен съд – Малко Търново бе удостоен днес с "Почетения знак на община Малко Търново” за "принос за съхраняване и развитие на ценностите на демократичното общество и за повишаване доверието в съдебната система в общината”. Отличието е израз на уважението на местната власт към Районен съд – Малко Търново като стожер на държавността, във връзка със неговата 100-годишнина.
Предложението бе гласувано единодушно от Общинския съвет на тържествена сесия днес. Тя се проведе в навечерието на празничното честване на юбилия на съда, което ще се състои на 24 октомври. Общинските съветници изразиха гордостта си, да бъдат съвременници на тази знаменателна годишнина на Районен съд – Малко Търново, на традициите, които той е наследил и предава на поколения магистратити. В приветственото слово бе обърнато внимание на историческите събития, довели до издаването на Указ №25 от 17.10.1913 г. на цар Фердинад, въз основа на който е създаден Мирови съд в Малко Търново.
С решението си общинските съветници възлагат на кмета на общината Илиян Янчев да връчи плакета и грамота на председателя на Районен съд – Малко Търново съдия Мария Москова.

На нея Районен съд – Малко Търново ще представи историята на своята дейност, възстановка на посрещането на пръвия мирови съдия Никола Котаров през декември 1913 г. и ще открие документално – архивна изложба. Във възстнаовката на историческите събития ще вземат участие актьори от Драматичен театър „Адриана Будевска” .

Тържеството ще започне в 11 ч. пред Съдебната палата. На него са поканени Вицепрезидентът Маргарита Попова, членовете на ВСС, ВКС и ВАС, Вицепремиерът и Министър на правосъдието Христо Иванов, омбудсманът, административните ръководители на съдилищата и прокуратурите от Бургаски съдебен район, представители на местната вдласт, магистрати и други. Очакват се всички бивши председатели и магистрати, чиято професионална кариера е започнала тук.