Околовръстният път на Камено плаче за ремонт

Държавата да си свърши работата, призовават от общината

Държавата не е ремонтирала околовръстния път на Камено от 1974 год. През него минава целия тежък транспортен трафик от и към петролната рафинерия „ЛУКойл” както и автомобилният поток, който вече се пренасочва от новия пътен възел „Българово” на юг.

Състоянието на околовръстния път е катастрофално. До момента реконструкцията на почти разрушената пътна отсечка е бил невъзможен заради стария етернитов водопровод на Камено, който минава по същото трасе.

С осигурените от предходното правителство 400 000 лв. морално и физически остарелия тръбопровод е вече подменен, сменена е и позицията му. Провеждат се тестове за техническата му годност и до дни се очаква да влезе в експлотация. Съоръжението е с дължина над 1 км.

По този начин се осигурява възможност да бъде започнат тотален ремонт на околовръстния път– коментира кметът на община Камено Стефан Бонев.
Ако това се случи, целият трафик на тежки камиони ще бъде изкаран изцяло извън Бургас.

Вече почти 40 години държавата не полага грижи за натоварената отсечка, а общината няма право по закон да ремонтира пътя, който е част от републиканската пътна мрежа.

В момента околовръстния път на Камено и е част от трасето пътен възел „Българово”, Братово, Горно Езерово, Крайморие, Созопол и всички пътуващи по този маршрут или към комплекс „Меден рудник” и съседната Промишлена зона се отклоняват от автомагистрала „Тракия”, за да съкратят значително разстоянието