Намаляват сигналите за бездомни кучета в София

Приютите обаче са препълнени

Сигналите срещу бездомни кучета в столицата значително са намалели, съобщи на брифинг в ОП „Екоравновесие“ директорът на предприятието д-р Манол Нейков, който представи отчета за дейността на предприятието за септември, предаде 24 часа.

„За първото деветмесечие на годината заловените бездомни кучета от ОП „Екоравновесие“ са 3515 броя, кастрираните кучета са 2869, осиновените - 352 броя. Умрели има от 7-10 кучета на месец, които основно са тежко болни или блъснати на пътя“, обясни д-р Нейков.
По думите му постъпилите сигнали за септември са 374, като те основно са за кастрации. „Продължаваме кампанията в ромските махали, а от април са заложени капани, които са направени като клетка“, допълни Нейков.

Той уточни, че в приютите кучетата са на предела. „В приюта за кучета в Горни Богров капацитетът е 940, като се освобождават по 2-3 места от осиновени кучета. В приюта Сеславци в момента има около 200 кучета“, поясни д-р Нейков. И посочи, че за първите девет месеца от годината са изразходени 55% средства от определения бюджет, което се равнява на 1 057 557 лева. „Основните икономии идват от това, че приютът в Горни Богров е от отворен тип и няма разходи на електроенергия. Горивата се контролират, както и километрите. Също така се осъществява икономия от ремонт на техниката“, каза д-р Нейков.

Относно втората част на приюта в Горни Богров стана ясно, че около 1400 кв. м. площ ще бъде обитавана от кучета. „Модулите там са разделен от озеленена площ. Има изградени две изгребни ями за отпадни води. Очаква се до 30 ноември обектът да бъде завършен, като капацитетът му е за 1020 кучета. Стойността на втория етап от строежа на приюта за кучета възлиза на около 1 милион и 500 хиляди лева“, каза още д-р Нейков.