Стълбите на "Каменица" се превръщат в малко бижу (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

17-10-2014, 17:20

Снимка:

Петя Терзийска

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разкопаха стълбите на Каменица

Водно чудо на стълбите на Каменица (СНИМКИ)

Вече е готов каскадният водопад, на мястото на дюнера ще изникне галерия

Старото и очукано стълбище на "Каменица", което свързва Главната със Сахаттепе, вече е с изцяло нова визия, видя екип на ПловдивУтре.

От горната площадка вече се спуска каскадния водопад, който стига до средата на стълбите, точно както е по проекта на арх. Георги Шопов и както е на виртуалните пана,  монтирани долу на Главната улица.  Засега водопадът е сух, защото строителите от общинското предприятие „Жилфонд“ не са приключили с реконструкцията. Предстоят довършителни работи, поставяне на плочки, парапети и тн. По проект водопадът ще се захранва от три резервоара,  монтирани в бившия бар Калигула. Те побират по шест кубика вода и са изработени от пропилен.

Заведението, както и старият дюнер вече  са изцяло общински, след като градската власт изкупи имотите от банка-собственик. В празните помещения кметът Иван Тотев възнамерява да направи филиал на Градската художествена галерия.
Стартът на дейностите по изграждане на водната атракция бе даден в началото на месец юни, а отделените средства за нея са 150 хил. лв.
На площадчето до тепето, където доскоро паркираха коли, вече редят плочки. В бетонната чаша на фонтана, построена във вид на правоъгълник, са монтирани три дюзи, от които ще блика вода. Самият водопад се огражда с ниски плоскости от стъкло и бетонни блокчета във вид на шахмат. Стъклото е специално, с дебелина 10 милиметра и не се чупи лесно. Вероятно на стълбището ще бъдат монтирани и видеокамери.