Протести на полицаи и надзиратели днес

Новините

18-10-2014, 09:00

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Синдикати на полицаите, военните и надзирателите готвят общ протест днес. Те са против промени в начина на пенсиониране. Настояват и за оставката на социалния министър. Повод за недоволството на синдикатите на униформените стана изказване на Йордан Христосков на заседание на правителството в края на септември.

От него се разбра, че служебният кабинет подготвя прекратяване на ранното пенсиониране в сектор "Сигурност".

По-късно беше уточнено, че Консултативният съвет за оптимизация в осигурителната система ще предложи да бъде въведен преходен период от 3 до 5 години.

В този срок униформените ще имат право да се пенсионират при досегашните условия – 27 години стаж, две трети от който в системата.

Протестът е планиран за 14.00 днес. Сборният пункт е градинката пред Централна баня в София. Участие в акцията са заявили Синдикатът на служителите в затворите в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Национална асоциация "Сигурност".

Шествието ще премине покрай сградите на Министерски съвет и Министерството на труда и социалната политика и ще приключи пред президенството./novanews.bg