Отоплението на нафта остава най-скъпо

В София парното държи около 400 лв. на сезон, за 65-квадратно панелно жилище

На прага на новия отоплителен сезон скъпото, само по себе си парно, се оказва по-добър избор даже и от най-икономичната печка - духалка. Това поне твърди Рада Богданова в репортаж на Нова телевизия, която провери как е най-добре да се топлим спрямо актуалните цени на енергоносителите.

Заедно с проф.Калоянов от Техническия университет пресмятат по национално призната методика. Съобразяват се, че има разлика, ако живееш в нисък или във висок блок, в Западна или в Централна България. Съобразяват се и с факта, че в топлоизолираните сгради разходите за енергия спадат с до 40%.

Изчисляват разходите за апартамент в София, 65 квадрата, в 5-етажен несаниран блок, който трябва да поддържа 20 градуса стайна температура през зимата.
Най-евтино излиза отоплението на дърва - около и под 200 лева.

Трудът не е взет предвид нито при дървата, нито при въглищата. Докато замърсяват домашната и околната среда, те догонват по цени парното. А в градове като Бургас се оказват и по-скъпи от централното отопление.

В София парното държи около 400 лева на сезон, за 65 квадратно панелно жилище.

Добавят 10 на сто увеличение на тока от 1-ви октомври и за жилище от 65 квадрата сметката за сезона надхвърля 600 лева. Климатикът може да свие разхода до три пъти, но първо трябва да си го купите.

Най-скъпо, над 1000 лева, остава отоплението на нафта. Неслучайно тя вече е рядкост в повечето български домове. На нея обаче си държат в някои от обществените сгради. Или поне така твърдят, докато на практика вместо с нафта за отопление, се снабдяват с дизелово гориво.

Не топли, оказва се, и една напоследък рекламирана идея как да се греем за жълти стотинки. Първа я раздуха британската преса, а в YouTube тя още трупа почитатели. И до днес звучи повече от примамливо - да си направим печка от метална тавичка и глинени саксии, каквито навярно всеки има вкъщи. Инвестицията ни е само в чаени свещи. Според този клип, за стая с размери на каюта, стигат по четири свещи за четири часа. Захлупваме ги първо с малката,  после и с голямата саксия.

За по-голям ефект, ще трябват и много повече свещи. А реалистичната сметка остава в рамките на няколкостотин лева за отоплителен сезон.

Целия репортаж можете да видите във видеото на Нова тв.