МУ-Плевен търси средства за факултета по фармация

МУ-Плевен ще търси собствени средства, за да довърши проекта за факултет по фармация

Медицинският университет в Плевен ще търси собствени средства, за да довърши своя проект за изграждане на сграда за нов факултет по фармация. Това заяви за БТА ректорът проф. д-р Славчо Томов.

На висшето училище бяха спрени с постановление на МС около 450 хиляди лева, предназначени за оборудване на новото учебно звено. Причината - обществената поръчка не е финализирана към датата, в която е излязло постановлението. Според проф. Томов въпреки намалението на финансирането са решени да не се отказват от проекта. Щеше да ни бъде малко по-лесно, ако тези пари не бяха спрени, но при новите условия нужните близо половин милион лева ще бъдат осигурени от собствени средства, каза ректорът.

Строителните работи на сградата продължават с осигурените от предходното правителство близо 4 милиона лева. Проф. Томов посочи, че очакват скоро посещение на комисията по акредитация, а за догодина се подготвят да приемат първите студенти по фармация - професионално направление в областта на създаването и производството на лекарствени средства и медикаменти. Специалността ще бъде включена в справочника за кандидат-студенти. В новата сграда на университета ще има две специализирани зали със симулатори от най-ново поколение за повишаване качеството на обучение на българските и чуждестранни студенти в сферата на спешната помощ, каза още ректорът.