Избрани Новини
Ебола тръгнал от прилепи?
20-10-2014, 10:47
Снимка:flickr.com
Автор:dobrichutre.bg
Още по Темата:В. "Индипендънт": Търговията с месо от диви животни в Африка може да е в основата на епидемията
Сегашната епидемия от ебола е тръгнала от заразено месо от прилеп, ловуван като дивеч в Африка, пише британският в. "Индипендънт".
През декември 2013 г. двегодишно дете от село в югоизточната част на Гвинея е станало първата жертва на епидемията, след като се е заразило с ебола от уловен от семейството му плодов прилеп, чието месо било използвано за храна.
В Африка е широко разпространена търговията с месо от диви животни, включително различни видове маймуни и прилепи. Смята се, че тази търговия, особено хващането и убиването на заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото.
Според Световната здравна организация "се смята, че плодовите прилепи от семейство Pteropodidae са естествен гостоприемник на вируса ебола".
Прилепите, които могат да са носители на редица вируси, са по-вероятният "източник" на ебола за хората, тъй като болестта при тях невинаги завършва със смърт.
Според проф. Джонатан Бал вирусът може да се прехвърли от един вид организъм на друг, като "влезе в контакт с клетките, в които може да се репликира" - чрез контакт със заразена кръв.
Понякога по време на лов може да се стигне до проливане и на здрава, и на заразена кръв, ако ловците на диви животни бъдат ухапани или одраскани от прилепите.
Сериозността на сегашната епидемия, отнела живота на хиляди хора и стигнала до различни части на света, води до призиви за забрана на ловуването, продажбата и яденето на месо от диви животни.
Но решението не е толкова просто, защото при евентуална забрана тази дейност, чиито размери са огромни, вероятно ще продължи да се извършва, само че нелегално.
Според Центъра за международно изследване на горите всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни.
Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на месо от диви животни. Затова учените смятат, че трябва да се положат усилия за образоване на хората, които се занимават с тази дейност, отбелязва в публикацията си "Индипендънт", съобщава БТА.
Топ Новини