Първи урок за сложното изречение още в детската градина

Децата в предучилищната ще трябва да разпознават синонимите

Първите уроци за простите и сложни изречения хлапетата ще учат още в детската градина. Петгодишните ще трябва да могат да съставят както прости, така и сложни изречения. Това предвиждат учебните програми за предучилищна подготовка, които просветното министерство публикува за обществено обсъждане, пише "Монетор". От малчуганите ще се изисква още да могат да съставят кратки текстове и да разпознават някои синоними и омоними.
Шестгодишните пък ще се учат да съставят разказ по картинка както и да изписват пунктирани линии и части от знаци.
Както вече писахме, от хлапетата ще се изисква и да могат да броят до 10, както и да разпознават дължина, широчина и височина. Учебните програми предвиждат децата да могат и да различават и сравняват квадрат и правоъгълник. Интересното е, че от шестгодишно дете ще се изисква и да може да подбира критично информация получена от различни източници.
Любопитно е и че програмите предвиждат специални обучения за родители. Целта е майките и татковците да бъдат готови да помагат на децата си, когато тръгнат на училище. Те ще се образоват подробно за физическото, психическото и емоционалното развитие на децата между 3 и 7 години.
Родителите ще бъдат подготвени и за влиянието, което електронните медии могат да окажат на децата им. С майките и татковците ще бъде обсъдена и темата за агресията и нейната превенция в предучилищна и училищна възраст.
Обученията на родителите ще се провеждат по време на родителски срещи или индивидуални консултации. За майките и татковците са предвидени и домашни задачи.