Недостиг на донори отчитат от Ин витро центъра "Св. Елисавета"

"Донорството на яйцеклетки и сперматозоиди дарява живот, но донорите не достигат", смятат от Ин витро центъра "Св. Елисавета" в Плевен

Донорството на яйцеклетки и сперматозоиди дарява живот, но донорите не достигат. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен Даниела Гонкова - заместник-управител на Клиничния институт за репродуктивна медицина "Св. Елисавета".

Тя посочи, че от създаването на института след ин витро процедури на нуждаещи се двойки са родени 765 деца. Около една пета от тези двойки имат нужда от донорски материал.

Даряването при жените е свързано с по-продължителни процедури и повече време, поясни ембриологът Нина Айвазова. При 2800 извършени процедури 239 са с донорски яйцеклетки, а броят на родените деца чрез донори до края на годината се очаква да достигне 177, уточни тя. Делът на ин витро процедурите с донорски яйцеклетки не е голям - малко хора се съгласяват да даряват, заяви Айвазова. При жената проблемът да дари се оказва преди всичко психологически, коментира д-р Божанка Панева - акушер-гинеколог в центъра. Според нея е важно в обществото повече да се разяснява необходимостта от донорство, да се мотивират здрави жени да даряват, защото помагат на двойки с репродуктивни проблеми да имат деца.

Като лекар-специалист тя бе категорична, че няма опасност за здравето на жената-донор. При изследвания, които показват, че може да се появи здравен проблем, се отказва на жената да стане донор, уточни д-р Панева.