Вятърната енергия на сушата по-евтина от въглищната, газовата и ядрената енергия

Животът

21-10-2014, 11:40

Снимка:

Красимира Димитрова

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БОРКОР пресмята зелената енергия

Вятърната енергия и развиващият се свят

Българската ветроенергийна асоциация представя данни от доклад на Европейската комисия

Генерирането на електричество от вятър на сушата (т.нар. onshore wind) е по-евтино, отколкото производството на газова, въглищна и ядрена енергия, когато се вземат предвид извънредни фактори и субсидии, свързани със съответната технология, според проучване на Ecofys от 10 октомври 2014 г., изготвено по поръчка на Европейската комисия (ЕК). Въз основа на анализ на данните в доклада, извършен от Европейската ветроенергийна асоциация (ЕВЕА), в която Българска ветроенергийна асоциация членува, вятърната енергия на сушата е с приблизителна цена от 105 евро за мегават час (МВтч). Тази цена я прави по-евтина от газта (до 164 евро), ядрената енергия (133 евро) и енергията от въглища (между 162 и 233 евро). Вятърната енергия, произведена в морето (т.нар. offshore wind)пък е на цена от 186 евро, а слънчевата енергия има цена от около 217 евро за МВтч. Общата стойност на разходите за производство на енергия, включваща измежду много други външни фактори качеството на въздуха, изменението на климата и токсичността за човека, показва, че цената на енергията от въглища е по-висока от най-високата цена на дребно на електроенергия в Европейския съюз (ЕС). По данните от доклада, стойността на външните разходи на енергийния микс на ЕС през 2012 г. е между 150 и 310 млрд. евро.

Джъстин Уилкис, заместник-главен изпълнителен директор на ЕВЕА, заяви: „Този доклад подчертава истинската цена на зависимостта на Европа от изкопаемите горива. Възобновяемите енергийни източници, редовно се омаловажават като твърде скъпи и източващи данъкоплатеца. Докладът на ЕК не само показва тревожната цена на въглищата, но също така представя вятърните генератори на сушата, както като по-евтини, така и като по-щадящи за околната среда.“ На сушата и в морето вятърните технологии имат възможност за значително намаляване на разходите. Производството на енергия от въглища от друга страна, например, е напълно „зряла“ технология и е малко вероятно разходите в бъдеще да бъдат намалени.

Джъстин добавя: „Силно субсидираме най-мръсната форма на производство на електроенергия, а привържениците ѝ използват предполагаемата достъпност на изкопаемите суровини като оправдание за продължаване на тяхното използване. Иронията е, че въглищата са най-скъпата форма на енергия в ЕС. Този доклад показва, че трябва да използваме пакета „Климат и енергетика“ до 2030 г. като основа за увеличаване на използването на вятърна енергия в Европа, за да се подобрят конкурентоспособността на този вид технология, енергийната сигурност и околната среда.“

 

Българската ветроенергийна асоциация обединява около 50 компании и физически лица, активни във ветроенергийния сектор в България, включително, инвеститори, предприемачи, производители на генератори и свързани компоненти, финансови консултанти и адвокатски дружества. Ние обединяваме усилията си с цел да подобрим средата за вятърна енергия в България и да постигнем устойчиво развитие на възобновяеми енергийни източници в България. До момента нашите членове са инвестирали над един милиард лева в България и са създали хиляди работни места.