Фандъкова: Тази година реконструираме изцяло 17 моста

С 82 хиляди лева връщат историческия облик на „Александровски мост”

Тази година реконструираме изцяло 17 моста – 9 от тях са напълно готови, а по 8 продължаваме да работим. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде Фокус.

Днес видяхме приключването на цялостната реконструкция на така наречения и известен „Александровски мост”, който има културно-историческа стойност. Той е построен по времето на Александър Батенберг през 1880 година. Мостът беше реконструиран изцяло със запазване на неговата конструкция и исторически вид. Фандъкова обясни, че реконструкцията е започнала през миналата година, но фирмата изпълнител е фалирала, което е оставило Столична община с вързани ръце.

„Направихме нова процедура и тази година беше изпълнен целия проект. Мостът беше в изключително окаяно състояние. През тези повече от 100 години от построяването му може и да са правени ремонти, но те са били козметични. Мостът е част от цялостната програма за реконструкция на мостове и съоръжения”, обясни кметът на Столична община. „Готови са 2-те мостови съоръжения на бул. „Цариградско шосе” и 5-те съоръжения на бул. „Ботевградско шосе”. За следващата година сме предвидили нови 18 моста , като мостът при кв. „Захарна фабрика” е по-мащабното съоръжение. Малко над 82 хил. лева е цената на проекта за „Александровския мост”, в нея се включва настилката, тротоарите и осветлението, което е възстановено, също така има монтирани и две камери за видеонаблюдение. Проектът беше изпълнен в срок”, коментира още Фандъкова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен