Има още свободни места в детските градини и ясли

Община Пловдив решава успешно проблема с местата в детските заведения

Община Пловдив успешно се справя с решаването на проблема с местата в детските заведения в града.

След анализа на данните от проведеното днес /21.10.2014 г./ класиране за прием в детските заведения в Пловдив стана ясно че към момента има достатъчно места в града за всички деца. За обявените 622 свободни места кандидатстваха 322 деца, като част от тях са с осигурени места, но желаят преместване.

Свободните места, които бяха обявени от директорите, бяха 353 места за яслените групи, за първа група - 71 места, за втора - 61; за подготвителна група за 5 и 6 годишните съответно - 68 и 69 места.

Цитираните по-горе данни показват, че като цяло свободните места са повече от кандидатстващите за прием.

От отдел "Образование" към община Пловдив съобщиха че единственият недостиг на места е за 3-годишните и то само за районите "Южен", "Северен" и "Централен". За момента родителите на тези деца могат да се насочат освен към местата в другите райони, така и към детските заведения с места за втора възрастова група.

Администрацията на Община Пловдив не спира да търси решения за увеличаване на местата специално за районите с недостиг като планира допълнително разширяване и реконструкция на сградния фонд на вече съществуващи детски заведения (ЦДГ "Каменица" и ОДЗ "Ралица") и построяване на нови сгради с по-голям капацитет. Проучва се и възможността за построяване на нова детска градина в кв. "Остромила" на район „Южен“, както и разкриване на повече целодневни подготвителни групи в училищата за 5- и 6- годишни деца, за да се освободят места в детските градини за най-малките.

За следващото класиране, което е на 06.11.2014 г., свободните места ще бъдат обявени в срок до 28 октомври. Повече информация може да бъде намерена на интернет-страницата на Системата, на адрес dz-priem.plovdiv.bg