Каназирева иска незабавно премахването на кръговото до Водна палата

Мисия Пловдив

21-10-2014, 16:20

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според Фейсбук-анкета 85 процента са недоволни от новото кръстовище

За незабавното премахване на колелото до Водната палата пред панаирния мост  и временно поставяне на светофарна уредба  се обяви общинският съветник и лидер на партията  „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева.  Още днес тя е поискала среща с кмета по този въпрос, който, по думите и не търпи  отлагане. 

Формацията на Каназирева е провела  масово проучване на общественото мнение сред пловдивчани, които са били единодушни, че  кръговото кръстовище до Водната палата създава огромни транспортни  проблеми и предизвиква постоянни задръствания, които са нетърпими в пиковите часове, заяви съветничката.  

Като  варианти за изход от ситуацията се предлага  първо премахване на павираната площ около колелото, което ще ушири платното с поне един метър,  след което  съоръжениета да се премахне изцяло и на негово място да се сложат светофари. 

Трайното решение в дългосрочен план е прокарването на  транспортен подлез  по бул. „Марица-юг”  под  Водната палата, което ще отпуши трафика  в двете посоки.  Допълнително  Каназирева предлага като най-удачно изграждането на колело на сегашното кръстовище на Чифте Баня, тъй като там платната са достатъчно широки  и няма проблем с пешеходния трафик, заради  съществуващия  просторен подлез с излази във всички посоки.  

Изграждането на колелото е погълнало над един милион лева, поради което от „Съюз за Пловдив” обмислят възможността за търсене на отговорност от  управниците,  дали разрешениието за този, необмислен и вреден, според Каназирева, инфраструктурен проект, който дори не фигурира в  Общия стройствен план на Пловдив.  Един от неговите автори – инж. Димитър Попов настоява, че  общинската администрация е трябвало първо да тества идеята с микромоделиране и компютърна симулация, преди да започне строителството.  Това щеше да струва не повече от две хиляди лева,  които щяха да спестят  загубения вече милион, коментира Дани Каназирева.