Съдът отказа екстрадиция на Кобляков

Според съдебния състав престъпленията са неясно описани и не са сходни с тези по българското законодателство

Българският съд отказа да предаде руснака с френско гражданство Николай Кобляков на руските власти, съобщи Софийския градски съд (СГС). След час и половина съвещание, съставът на СГС се съобрази с неочаквано еднаквото становище и на двете страни, че не следва да предадем Кобляков. С аплодисменти от страна на залата и дълбок поклон от Кобляков, той официално остава на родна територия, без да е преследван наказателно.

С уговорката, че категорично се дистанцира от политическото говорене, съдът постанови, че Кобляков е изразявал „гражданска позиция с политически елементи" преди издаването на Европейската заповед за арест и оттам следва да се смята, че наказателното преследване срещу него в родината му може да го постави в утежнено положение именно заради политическите му пристрастия срещу Путин. Съществува риск, който този съд не може да допусне да настъпи, категорични бяха магистратите.

Те се позоваха и на това, че от обясненията на руската страна не става категорично ясно каква е инкриминираната дейност, за която се иска екстрадиция на Кобляков. На СГС не му е станало ясно за какъв вид престъпление се иска предаването на руснака, като така не може да се направи еквивалент с родното законодателство и да се види дали престъплението, в което той е обвинен в Русия, се счита за такова и у нас.

Решението не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Не е ясно обаче дали такова изобщо ще има, след като представителят на СГП обяви искането на прокуратурата за неоснователно. След решението на съда прокурорът напусна светкавично залата, като не благоволи да коментира потенциално обжалване.

Междувременно на Кобляков е снета забраната да напуска страната, но мярката „подписка" остава до момента, в който официално стане ясно, че обжалване няма и решението е окончателно.

До този развой на събитията се стигна, след като Софийската градска прокуратура оттегли искането си за екстрадиране на Кобляков.

Припомняме, че руснакът бе задържан на летището у нас по издадена Европейска заповед за арест по руско настояване. В родината си той е обвинен за финансови и имотни измами на стойност над един милион евро.