Нова пешеходна зона свързва Капана със Стария град

В ремонта ще бъдат вложени 300 хиляди лева

Вторият етап от разширението на пешеходната зона в квартал "Капана" започна днес в Пловдив. Начало на дейностите дадоха със символична първа копка на ул. "Христо Дюкмеджиев" кметът на града Иван Тотев и кметът на район "Централен" Георги Титюков, пише topnovini.bg.

"Дейностите, които планираме тук, ще променят облика на целия град. Доскоро в тази зона думата "хаос" беше абсолютно на мястото си, така че тук трябваше кардинален подход", коментира кметът Иван Тотев.

Той припомни, че тоталната промяна на "Капана" е започнала с подмяна на инфраструктурата и изпълването на пространството с ново съдържание. Тази пролет започна ремонтът на първите пет улици, които бяха приобщени към пешеходната зона, а паралелно с това кварталът бе "запълнен" и с културно съдържание. Старият пловдивски квартал се превърна в централно пространство за редица арт фестивали, като редом с това тук постепенно се възвръща традицията на малките ателиета и магазинчета, на уютните кафенета и творческите работилници. От само себе си се оформят и открити сцени като тази на ул. "Загреб".

С превръщането на ул. "Христо Дюкмеджиев" в пешеходна Главната ще се свърже със Стария град чрез подлеза на Тунела-север, поясни Тотев. Кръстовището в началото на улицата ще бъде повдигнато и през него ще могат да преминават коли.

При реконструкцията ще се направят кабелни канали, улуците ще бъдат вкарани в подземната канализация, ще се направи нова паважна настилка.

В ремонта на улици в "Капана" ще бъдат вложени 300 000 лева. Средствата са от новия договор на Община Пловдив за тротоарни настилки на обща стойност 3 млн. лева. За тази година в бюджета са предвидени 500 000 лева, а за догодина - още 2.5 млн. лева.

Очаква се до Коледа ремонтните дейности в "Капана" да приключат, при положение че атмосферните условия позволяват.