Посланик Марси Рийс: За България е важно да има върховенство на закона

Електронна система ще осигури прозрачност на обществените поръчки, според дипломатката

„През двете години, откакто съм в България, ми прави впечатление колко често хората повдигат въпроси, свързани с върховенството на закона. Представители на бизнеса споменават проблеми при обществените поръчки, затруднения при изпълнението на договорите и предизвикателствата, свързани с разрешаването на спорове в съда", това призна американската посланичка Марси Рийс по време на лекция в АУБ за върховенството на закона, предаде factor.bg.

"Публичната дискусия предполага, че има интерес към действия за укрепване върховенството на закона в България и съществуват много идеи как това би могло да се случи", увери дипломатката.

В своята реч тя няколко пъти акцентира върху проблема с прозрачността на обществените поръчки и подчерта, че ако има корупция в тази сфера, това означава, че парите на държавата се прахосват напразно.

Според нея би могло да се използват съвременните технологии за осигуряване на прозрачност при вземането на решения от правителството, особено в частта за обществените поръчки, посредством електронна система.

"Дейности на правителството, към които обществото е особено чувствително, могат да бъдат директно излъчвани по телевизията или интернет, както наскоро бяха излъчени изслушванията на кандидати за председател на ВКС от Висшия съдебен съвет", даде пример Рийс.

Според нея съществува специален софтуер, който позволява случайното разпределение на делата в съда, но той трябва да бъде наблюдаван внимателно, за да не бъде уязвим спрямо опити за манипулация.

Марси Рийс цитира и проучване според което страната ни е на 44 място по спазване върховенството на закона от 99 страни.

Изследването е на "Световен проект за справедливост" и в него за България са ниски оценките по показателите "липса на корупция" и "прилагане на регулациите", но има високи резултати в областта на "свобода на изразяване" и "религия", подчерта дипломатката.

"Поздравявам Бойко Борисов, че спечели изборите. Отношенията между България и САЩ са добри. Чакаме новото правителство”, каза още дипломатът.