Пет години затвор за подпалвач на коли в Пловдив

Александър Господинов драснал клечката на автомобила на бившата си

Пет години в затвора при първоначален строг режим ще лежи Александър Господинов. Днес той бе признат за виновен от Окръжния съд в Пловдив в това, че на 27 февруари 2013 г. в Пловдив е запалил три леки коли "Мерцедес" - на стойност 14 274 лева, собственост на Гергана Андреева, "Шкода" на стройност 4812 лева, собственост на Тодор Куцев, и "БМВ", собственост на Тодор Даков.

Унищожените имущества са със значителна стойност, като от деянието са настъпили значителни вреди в общ размер 18 624,69 лева, и е имало опасност пожарът да се разпростре и върху друго имущество - автомобили на паркинг на улица "Борба" в Пловдив.

През 2008-2009 г. Александър Господинов имал връзка с Гергана Андреева, която продължила около 10 месеца, след което се разделили. Причина за раздялата било обстоятелството, че подсъдимият бил криминално проявен и през юни 2009 г. бил задържан под стража. Докато бил задържан, Господинов провеждал телефонни разговори с Гергана и й пишел писма, обяснявайки й, че иска да подновят връзката си и че няма да й позволи да бъде с друг мъж.

През 2011 г. Гергана се омъжила и когато Александър разбрал, я заплашил, че като излезе от затвора, ще се саморазправи със съпруга й. Впоследствие, след като мярката му за неотклонение била променена, нееднократно той се опитвал да осъществява контакти с жената. Тъй като тя не искала, започнал да я заплашва.

През декември 2012 г. той й се обадил за пореден път по телефона и след нейния отказ да се видят й заявил: "Много си нагла, ще видиш, ей сега ме предизвика да те върна в първи клас".

На 27 февруари 2013 г. Александър окончателно взел решение да "накаже" Гергана за това, че не иска да подновят връзката си, като запали автомобила й. Той приготвил смес от бензин, дизелово гориво и минерално смазочно масло, която налял в бутилка. След това се отправил към сградата, където живеела бившата му приятелка. Автомобилът бил паркиран пред дома й. Господинов излял приготвената смес върху автомобила и го запалил, след което незабавно напуснал местопрестъплението.

За кратко време огънят обхванал целия автомобил на Андреева и той изгорял напълно. Пострадали и съседните автомобили.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд - Пловдив.